Sve što trebate znati o cijepljenju kućnog ljubimca

 

Kupili ste ili udomili kućnog ljubimca, osigurali ste im dom, ljubav, hranu, svježu vodu i pokoju igračkicu. Kako bi vaši novi mali odani prijatelji bili sretni, razigrani, puni energije i napredni u životu potrebno je pobrinuti se i o njihovom zdravlju. Pored ostalih preventivnih metoda cijepljenje je jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih  načina da pomognemo da Vaš ljubimac ima dug i zdrav život.

Bez obzira da li ste vlasnik psa, mačke ili oboje moramo napomenuti da je cijepljenje ključna komponenta za održavanje zdravlja Vašeg ljubimca (kao i sigurnosti Vaše obitelji) jer se neke bolesti mogu prenijeti i na ljude.

O cijepljenju

Svrha cijepljenja je stimulacija staničnog odgovora imunološkog sustava u stvaranju pravilne imunološke memorije, koja će kod izlaganja bolesti zaštiti životinju. Mladunčad se rađa s imunitetom  koje je dobilo od majke još tijekom intrauterinog razvoja te takav imunitet nazivamo maternalnim imunitetom.

Cijepljenjem u tijelo unosimo umrtvljenog ili oslabljenog uzročnika bolesti i na taj način pobuđujemo organizam  na stvaranje antitijela koja koja će kao što smo već naveli u budućnosti štiti organizam od nastanka te iste bolesti. Otpornost uglavnom nastupa 10-14  dana po prvom cijepljenju i može trajati nekoliko mjeseci, godinu dana ili više, ovisno o vrsti cjepiva, bolesti te o zdravstvenom stanju životinje.

Cjepiva ne djeluju kao lijek protiv bolesti već kao prevencija.

 

Bolesti protiv kojih se cijepi 

Bitno je još jednom napomenuti kako je cijepljenje za pse u Hrvatskoj i zakonska obveza dok cijepljenja za mačke nisu propisana Zakonom, ali to nikako ne umanjuje značaj cijepljenja mačaka protiv zaraznih bolesti budući da su mačke vrlo neovisne, inteligentne i društvene te vole ići na male “izlete” i imati svoje privatno vrijeme. Stoga je od velike važnosti osigurati ih i zaštiti od mogućih zaraznih bolesti.

 

Vaš ljubimac se cijepi protiv sljedećih bolesti

PSI                                                                                 MAČKE

  • bjesnoća                                                                    • bjesnoća
  • štenečak                                                                    • mačja kuga
  • zarazni hepatitis                                                      • zarazni kašalj
  • parvoviroza                                                              • calici virus
  • leptospiroza                                                             • mačja leukemija
  • zarazni kašalj

 

Kada cijepiti svoga ljubimca

Štenci i mačići su u svojim prvim danima života djelomično zaštićeni od niza bolesti jer preko majčine plancente i po porodu putem prvog mlijeka  dobiju majčina protutijela i to protiv bolesti koje je majka sama preboljela ili je cijepljena protiv njih. Takav se imunitet naziva pasivnim i on počinje slabiti oko šestog tjedna starosti i već tada nastupa vrijeme za prvo cijepljenje.

 

PSI                                                                        

BJESNOĆA

  • sa 3 mjeseca
  •  nakon toga jednom godišnje

ZARAZNE BOLESTI

  1. put  –  sa 6 tjedana
  2. put  –  sa 9 tjedana
  3. put – sa 12 tjedana

 

MAČKE

BJESNOĆA

  • sa 3 mjeseca
  • nakon toga jednom godišnje

ZARAZNE BOLESTI

  1. put  – sa 2 mjeseca
  2. put –  sa 3 mjeseca
  3. nakon toga jednom godišnje

 

Neka vam godišnje cijepljenje bude ujedno i vrijeme  kada ćete vašeg veterinara moći pitati za savjete, preporuke i sve ostalo što Vas zanima vezano za Vašeg ljubimca.

 

Kako pripremiti ljubimca na cijepljenje

Jako je važno pripremiti Vaše ljubimce za cijepljenje. Najvažnija i zapravo jedina priprema koju Vi možete sami obaviti je dehelmintizacija odnosno čišćenje ljubimaca od unutarnjih parazita koje je štene moglo dobiti u kontaktu s drugim životinjama, od majke ili u kontaktu s invadiranom stolicom. Neke od tih crijevnih parazita mogu se prenijeti i na ljude te izazvati vrlo velike zdravstvene probleme.

Dehelmintizaciju preba početi već u dobi od mjesec dana i ponavljati ju svaka 2 tjedna do dobi od 4 mjeseca, nakon toga se preporuča ponavljati svaka 3 mjeseca kroz cijeli životni vijek životinje.

Čišćenje od parazita obavlja se na način da se ljubimcu direktno u usnu šupljinu ili kroz hranu aplicira tabletica koja se dozira ovisno o težini životinje. No svakako će te najbolji savjet o odabiru preparata, pravilnom doziranju i upotrebi dobiti kod vašeg veterinara.

 

Mikročipiranje pasa

Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, izrađena od stabilnog i čvrstog materijala te je njegova trajnost duža od životnog vijeka životinje.

Kod pasa se mikročip implantira s lijeve strane vrata malo iza uha koristeći posebni sterilni aplikator u kojem se nalazi čip. Sam zahvat nije bolniji od običnog cijepljenja životinje.

Čipiranje je najbolje napraviti u što ranijoj dobi psa kako bi se ublažio stres prilikom čipiranja. Preporuke su da se čipiranje štenaca obavi već prilikom prvog cijepljenja, ili najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnoće.

Svakom čipu dodjeljuje se jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati pomoću uređaja za očitavanje mikročipa koji posjeduje svaka veterinarska organizacija a u novijoj praksi i komunalni redari grada ili općina.

Podaci o punoljetnom skrbniku i životinju upisuju se u bazu podataka jedinstvenu za cijelo područje Republike  Hrvatske. Identifikacijski broj unesen u zaštićenu bazu podataka otkriva podatke o skrbniku ( adresa, br. telefona, OIB i sl.) . U slučaju pronalaska psa, ovlaštene osobe, odnosno skloništa i veterinarske ambulante i maju pravo provjeriti identifikacijski broj psa i tko mu je skrbnik.

Mikročipiranje se obavlja samo jednom a u slučaju promjene vlasnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju i podaci o prethodnim vlasnicima, zbog čega je izuzetno važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni podataka.

 

Nuspojeve cijepiva

Usudimo se reći da se u današnje vrijeme puno priča i piše o cjepivima, odnosno puno se više raspravlja o nedostacima nego o prednostima cjepiva. Kao i kod svakog medikamenta tako i kod cjepiva kod određenog broja ljubimaca mogu se pojaviti nuspojave. Najčešće se pojavljuju u prvih nekoliko sati nakon cijepljenja i uključuju:

  • alergijske reakcije
  • otečenost cijepljenog područja
  • slabost
  • povraćanje
  • gubitak apetita

 

Ti simptomi uglavnom prolaze u roku od dan ili dva. No ukoliko se nastave ti simptomi Vašeg ljubimca obavezno odvedite k veterinaru.

Napominjemo kako su nuspojave zaista rijetke i izuzetno neuobičajene te su svakako manje rizične u odnosu na potencijalno izlaganje Vaše životinje mogućim zaraznim bolestima.

 

Prednosti cijepiva

Za kraj smo ostavili nekoliko važnih natuknica o prednostima cjepiva jer zapravo samo cijepljenje je jedna velika prednost za vašeg ljubimca. Kao što smo već napominjali briga o zdravlju životinje je ključna sastavnica odgovornog vlasništva.

 

Cijepljenjem ste Vašem ljubimcu osigurali: 

  • Zaštitu od opasnih zaraznih bolesti
  • Pojačani imunitet na određene bolesti
  • Produljenje i povećanje kvalitete života
  • Kontrola širenja zaraznih bolesti
  • Sprečavanje prenošenja bolesti s ljubimca na vlasnika

 

Ne zaboravite da je prevencija bolesti uvijek jeftinija od liječenja stanja koje je razvio Vaš ljubimac.

Podijelite s Vašim prijateljima!