Piroplazmoza kod pasa – simptomi, dijagnoza i liječenje

Piroplazmoza ili babezioza je jako opasna bolest pasa koju uzrokuju protozoe ( praživotinje) iz roda Babesia a koje se nalaze u žlijezdama slinovnicama krpelja.
Bolest se kod pasa prenosi direktno sa krpelja koji nakon što se ugnjezdi na životinji , ugrizom u životinju unosi unutarstanične parazite koji se u krvi razmnožavaju velikom brzinom, prodiru u crvena krvna zrnca (eritrocite). U eritrocitima se umnažaju što uzrokuje njihovo razaranje zbog čega nastaje hemolitička anemija.

Nekada je sezona krpelja bila aktualna tijekom proljeća i ljeta, no danas je zbog promjene klimatskih uvjeta ona aktualna tokom cijele godine.

 

Simptomi

Bitno je napomenuti kako je inkubacija piroplazmoze od 5 – 10 dana ( u nekim slučajevima i do 20 dana) pa je u tom periodu od zapažanja krpelja na psu potrebno usmjeriti pažnju na pojavu simptoma:

  • Nedostatak energije ( brzo umaranje, nezainteresiranost, umor, bezvoljnost)
  • Odbijanje hrane, gubitak apetita
  • Blijede sluznice
  • Povišena tjelesna temperatura (40-41°C)
  • Moguć otok u predjelu abdomena
  • Promjena boje urina (često bude narančaste boje)
  • Povraćanje i proljev
  • Ubrzano disanje i rad srce

Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi, ali svakako je bitno javiti se veterinaru ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma.

Dijagnosticiranje i liječenje

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i hematološke pretrage krvi.
Idealno bi bilo da se sa terapijom započne odmah nakon što se pojave prvi simptomi jer babezija dosta brzo dovodi psa u teško stanje pa bi se s liječenjem trebalo početi što ranije.
Za vrijeme liječenja se daje antibiotik s produljenim djelovanjem zbog narušenog imuniteta, vitamini koji pomažu u obnavljanju eritrocita te po potrebi pas dobiva i infuziju.
Uspjeh liječenja ovisi i o dobi i stanju životinje, stupnju invazije, o pravovremenom odlasku veterinaru, o dodatnim komplikacijama i sl.

VAŽNO!!
Nakon primljene terapije vrlo brzo je vidljivo poboljšanje (2-5 dana) no bitno je napomenuti da pas treba strogo mirovati 2-3 tjedna nakon primljene terapije, što znači da u tom razdoblju pas može ići na lagane šetnje, bez istrčavanja, bacanja loptice, igranje sa drugim psima i sl.

Prevencija

Prevencija piroplazmoze može se postići aplikacijom raznih preparata koji odbijaju i uništavaju krpelje te štite vašeg psa od ugriza krpelja.
Isto tako je bitno izbjegavati krpeljima infestirana područja ( najčešće su to šikare i visoka trava) te svakoga dana očetkajte i dobro pregledajte psa nakon šetnje.

 

 

Podijelite s Vašim prijateljima!